Зелена мухоморка

/Amanita phalloides/

Рисунка на зелена мухоморка

Рисунка на зелена мухоморка

Зелената мухоморка (Death capангл.) е известна в България още като пакостница. Това е една от най-силно отровните гъби в природата и определено най-опасната гъба у нас. ВНИМАНИЕ: Зелената мухоморка е гъба, консумацията на която може да ви убие или перманенто да увереди вашето здраве! Най-разпространена е в Европа, но се среща все по-често и на всички останали континенти при подходящи условия.

Плодното тяло на гъбата зелена мухоморка отначало е яйцевидно и обвито с бяло и ципесто общо покривало, което при нарастване се разкъсва. Гуглата на младата зелена мухоморка отначало е полукълбовидна, а по-късно става разперена и почти плоска. В диаметър, гуглата обикновено е от 5 до 15 см, а повърхността и е гладка и жълто-зелена до маслиненокафява на цвят. Ръбът на гуглата при младите екземпляри може да бъде свързан на места с пънчето чрез остатъци от бялото ципесто покривало, докато при развитите зелени мухоморки той обикновено е изправен с леки разкъсвания в краищата. Възможно е по повърхността на гуглата също да има остатъци от покривалото, които придават “петинста” украска на някои екземпляри.

Плодовото месо на зелената мухоморка е бяло, като непосредствено под кожицата е зеленикаво-жълто. Пластинките (ламелите) са бели, широки и несвързани с пънчето.

Зелена мухоморка

Зелена мухоморка

Зелена мухоморка

Зелена мухоморка

Зелена мухоморка

Зелена мухоморка

Зелена мухоморка

Зелена мухоморка

Пънчето на зелената мухоморка е бяло, цилиндрично, с височина от 5 до 12 см и дебелина 1-2 см, с увиснал пръстен под гуглата. В основата си пънчето лежи в разкъсана дебела бяла луковица (волва).

Зелената мухоморка расте в широколистни и смесени, по-рядко в иглолистни гори от юни до ноември. Среща се по същото време и на същите места като много от популярните видове ядливи гъби. Това повишава шансовете от отравяне. Особено внимание трябва да бъде отделено при събирането на ядливите видове печурка и сърнела, които имат някои общи белези със зелената мухоморка.

Силната токсичност на зелената мухорморка се дължи на факта, че цялото и плодно тяло съдържа в изключително високи концентрации редица токсини, сред които: фалоин, фалоидин, аманитохемолизин и аманитин. Симптомите при отравяне със зелена мухоморка обикновено се проявяват в рамките на 6-24 часа след консумация, при което гореизброените токсини вече са нанесли необратими увреждания на бъбреците и черния дроб. За съжаление, също така, зелената мухоморка притежава и добри вкусови качества, което допълнително намалява шансовете да се избегне консумацията на тази гъба, ако тя по случайност или невнимание попадне сред ядливите такива. За това е изключително важно събирането на гъби да се извършва винаги с повишено внимание.

ВНИМАНИЕ: Събирането и консумирането на диворастящи гъби е опасно занимание и се извършва на собствена отговорност! Екипът на gabarstvo.com не поема никаква отговорност за проблеми възникнали поради спазването или неспазването на препоръките в този уеб сайт!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2017 gabarstvo.com | Условия за ползване | Политика за поверителност | Sitemap