Пачи крак

/Cantharellus cibarius/

Пачи крак

Рисунка на пачи крак

Гъбата пачи крак (Golden chanterelle, Girolleангл.) е позната в България още като жълтурка, лаберка и девисилка. Разпространена е на много места в Европа и Северна Америка, а нейни разновидности се срещат и в Африка и Азия.

Гуглата на пачия крак отначало е изпъкнала, по-късно е фуниевидно вдлъбната, от 5 до 10 см в диаметър, с насечен, неправилно вълнообразен и подвит навътре ръб. Повърхността е суха, гладка и неправилно нагъната, бледожълта до жълтооранжева.

Вместо пластинки (ламели) на долната част на гуглата на гъбата пачи крак има низходящи, дебели, сраснали с пънчето жилки. Пънчето е плътно, жилаво, изтъняващо в долния край, много често ексцентрично разположено спрямо гуглата, с височина 6-7 см и дебелина 1-2 см. Месото е дебело, плътно, леко жилаво, белезникаво до жълто, с приятен вкус и аромат напомнящ този на кайсия.

Пачи крак

Пачи крак

Пачи крак

Пачи крак

Пачи крак

Пачи крак

Пачи крак

Пачи крак

Гъбата пачи крак расте в широколистни и иглолистни гори покрай горски пътища, по протежение на запустели пътечки и по водостока на образуващи се при дъжд поточета след тяхното оттичане. Появява се в края на май в ниските горски равнини и постепенно се качва във високите части на планините до края на лятото дори и в сравнително сухо време.

Въпреки широката популярност на тази гъба у нас, често пъти е пропускан фактът, че тя също притежава отровни двойници. Единият от тях е т.н. “горчива миризливка”. Това е несмъртоносно отровна гъба, консумацията на която може да причини стомашни проблеми и гадене, но за щастие рядко има по-сериозни последствия. Основните разлики с гъбата пачи крак са:

 • Горчивата миризливка притежава “истински”, ясно изразени пластинки, докато за гъбата пачи крак са характерни своеобразни гънки или жилки, които приличат на пластинки, но не са.
 • Месото на горчивата миризливка е с жълто-оранжев цвят във вътрешността на гъбата, докато при пачия крак вътрешността е бледожълта, клоняща към бяло.
 • Горчивата миризливка обикновено (но не винаги!) расте върху дъвесина, докато гъбата пачи крак расте върху горската почва.

Вторият двойник на пачия крак е т.н. “лъжлив пачи крак”. Много специалисти считат тази гъба за отровна, докато според други може да бъде ядлива. Във всеки случай, нейната консумация не се препоръчва, тъй като може да причини стомашни проблеми. Основно се различава от гъбата пачи крак по наличието на истински пластинки и по оранжевия и цвят.

Гъбата пачи крак е много популярна заради чудесните вкусови качества, които притежава. Подходяща е за консумяция в прясно и изсушено състояние и присъства в множество рецепти на различни национални кухни. Един от най-лесните (и вкусни :)) начини за приготвяне на пачи крак е да бъде задушен с прясна мащерка, чесън и зехтин, на тефлонов тиган. След задушаването на гъбите, препоръчваме те да бъдат оставени за малко по-дълго върху горещия тиган докато добият златист загар.

Мащерка и чесън

Свежа машерка и чесън

Почистени и нарязани гъби

Почистени и нарязани гъби

Задушени гъби пачи крак

Задушени гъби пачи крак 

 

 

 
ВНИМАНИЕ: Събирането и консумирането на диворастящи гъби е опасно занимание и се извършва на собствена отговорност! Екипът на gabarstvo.com не поема никаква отговорност за проблеми възникнали поради спазването или неспазването на препоръките в този уеб сайт!


14 Responses to Пачи крак

 1. Plam

  Аз намерих гъби които растяха на големи групи по запустял горски път. Много приличаха на пачи крак но имаха пръстени. Имате ли идея какви са? Пишете ми на имейла плис.

  • Tristan

   Здравейте,

   Принципно е доста трудно и напълно непрепоръчително да се правят опити за разпознаване на гъби по частични описания, а дори и по снимка. Понякога, за правилното разпознаване на даден вид са изключително важни точното място на намиране, околна среда и времето от годината. Не бихме могли да направим предположение в момента. Ако все пак разполагате със снимков материал може да го изпратите на админ@габарство.ком (на латиница :)) При всички положения, не бива да консумирате неидентифицарани гъби, дори и много да ви приличат на ядливи такива.

 2. Plam

  Е, ще откъсна даже, ако иска да ги види някой, но това може да стане чак догодина.( Мен ме учудуха заради пръстените и защото беше преди дъждовете тази есен.

 3. Plam

  ПП. да не говорим за още по-причудливите дървесни гъби които съм срещал. Едната беше лилава и лигава и като чели беше карциногенна за бука. Другите разстяха на мъртав пън и много приличаха на тези от китайските ресторанти – кафяви желеобразни и без каквито и да е ресни или мицел. Тях един дявол ги знае вече. )

  • Tristan

   Наистина, разнообразието в царстовото на гъбите е огромно. Доколкото ссъм запознат, само в България съществуват множество некласифициарни и неизучени видове.

 4. Дино

  Искам да споделя, че от 25 години събирам гъби като хоби.Бера само манатарка и сърнела като всяка съмнителна гъба след беритбата се изхвърля.Не че по време на събирането не се внимава.Събирайте един или два вида който можете да разпознавате на 100% за да бъдете уверени какво правите.С мои приятели се шегуваме, че гъбарите са като сапьорите, грешат само веднъж.

  • Tristan

   Напълно прав сте – гъбарството е прекрасно хоби и може да носи много приятни моменти, но безопасността винаги трябва да бъде на първо място :)

 5. В.Николов

  Здравейте. От няколко дена се интересувам от гъби и усилено чета, гледам снимки и видео материал, а даже и се разходих из гората следобеда с цел да видя някои и други гъби, но за мое съжаление, видях само 2-3 гъби които не бяха ядливи. Може би някой е минал преди мен или не търся в правилното място – не знам. Леко разочарован, но още по-мотивиран се прибрах у дома и почнах да се ровя из интернет – в кой район растат гъбите най-много. Така и не намерих отговор. Предполагам повечето гъбари не си споделят местата на които ходят за да берат гъби.
  Има много полезна информация в сайта ви, но така и не видях препоръка кога се берат гъби(колко време след дъжд), колко бързо растат и най-вече къде. В тоя ред на мисли къде има наблизко дъбова гора :) разбрах, че там има много гъби.
  Живея във Велико Търново във високия край до една хубава гора с няколко водопадчета – кв. Картала.
  Мерси предварително

  • Tristan

   Здравейте,

   Прощавайте за късния отговор. Истината е, че няма много универсални съвети както за намирането така и за разпознаването на дивите гъби. За всеки е ясно, че гъбите в общия случай се нуждаят от валежи и слънчево време след тях, но точните количества и разпределиение във времето не са били изчислени прецизно от никой :) Освен това трябва да се отчетат и безброй други фактори като надморска височина, разположение спрямо слънцето, излагане на ветровете, близост на растителни видове (че и жовотиниски) и други. С две думи можем да кажем, че е “божа работа”. Едно е сигурно, щом веднъж тръгнат, гъбите растат доста бързо, понякога за часове :) Във всеки случай не бива да се разочаровате, ако не винаги успявате да намерите интересни или никакви гъби. Дори и най-опитните гъбари се прибират често пъти с празни ръце. Нашият опит показва че буковите и дъбови гори на Родопите, Средна Гора, Стара планина, например “дават” много и разнообразни видове гъби, стига да бъде уцелен правилният момент, което е и в голяма степен късмет.

   За съжаление все още нямаме опит в събирането на гъби в близост до В. Търново, най-добре ще е да се консултирате с местни гъбари.

   Поздрави :)

 6. Николай

  Здравейте, днес с мой приятел бяхме за манатарки. Намерихме си една дъбова гора в Средна гора и обикаляйки набрахме и и пачи крак. Тъй като, нито аз нито той сме 100% сигурни дали не сме откъснали някой от двойниците на почит крак, бих искал да се посъветвам с вас. Както казах, брани са в дъбова гора. Растяха върху шумата…

 7. Николай

  Имам снимки…

 8. albenka

  Здравейте,
  не ми стигат познанията, за да събирам гъби сама. Купих си манатарки и пачи крак от пункт за гъби и билки до Смолян. Но все пак се чудя дали да ги вкарам в употреба. По съвет на продавача ги почистих и изсуших (на сушилня). И все пак си мисля дали да ги ползвам. Купувала съм сушени манатарки и не съм се замисляла , а може би е трябвало,
  Проверяват ли се гъбите по такива места? Какъв е контрола?
  Благодаря ви много.

 9. yasen

  Пачия крак нямя двойник. Най сигурния белег за разпознаване е че когато е свеж има много приятен аромат на каисия. Много вкусна гъба.

  • Tristan

   Здравейте,

   Честно казано, това си зависи от берящия. Наскоро, наши познати събраха цяла торбичка коралки, мислейки ги за пачи крак :) Така, че винаги може да изскочи двойник ако не се познават добре гъбите :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2017 gabarstvo.com | Условия за ползване | Политика за поверителност | Sitemap