Полска печурка

/Agaricus campestris/

Рисунка на полска печурка

Рисунка на полска печурка

Полската печурка (Field mushroomангл.) е сред най-популярните и широко разпространени видове гъби и се среща на всички континенти в районите с умерен климат.

Почти идентична е на външен вид и по вкусови качества с добре известната култивирана печурка – Agaricus bisporus, както и с ливадната печурка – Agaricus arvensis (horse mushroomангл.), също срещана в България, макар и по-рядко.

Гуглата на полската печурка в младо състояние е полукълбеста, белезникава, по-късно – плоско разперена, от 3 до 12 см. в диаметър, повърхността е суха, гладка или с фини кафеникави люспи. При застаряване на гъбата по гуглата и може да бъде се появят пукнатини.

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Пластинките (ламелите) на полската печурка са несраснали с пънчето, като при младите екземпляри са бледорозови на цвят, а по-късно стават тъмно-кафяви. Цветът на пластинките е изключително важен за правилното идентифициране на печурките, така че винаги му обръщайте внимание.

Пънчето на полската печурка е бяло на цвят, цилиндрично, с височина от 3 до 8 см. и дебелина от 1-2 см, леко задебелено в долния край, с пръстен в горната част. При сходната ливадна печурка, височината на пънчето достига до 15 см.

Месото е бяло, понякога леко порозовяващо при нараняване, с приятен вкус и силен гъбен аромат.

Полската печурка расте по пасища, ливади, торища, край пътища и градини, на места, където тревата не е висока. Обикновено започва да расте веднага след дъжд в месеците от май до ноември.

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Полска печурка

Въпреки голямата популярност на гъбата полска печурка, тя трябва винаги да бъде събирана с повишено внимание. Това се дължи на факта, че двойници на тази гъба са няколко силно отровни и смъртоносни представители на род Amanita, сред които най-вече бялата и зелена мухоморка. Основният белег, по който се различават тези гъби е цветът на пластинките (ламелите). При всички видове печурки, ламелите са оцветени в бледорозово до тъмнокафяво, докато при мухоморките цветът на ламелите е бял и остава такъв през цялото време. Особено опасно е събирането на млади, неразтворени гъби, когато ламелите все още не се виждат. В такива случаи е нужно гъбата да се разчупи или разреже, за да може ясно да се види цветът на ламелите. При съмнение, веднага изхвърлете дадената гъба и почистете ножчето и ръцете си.

Друг отровен двойник на полската печурка, който също трябва да бъде задължително избягван е т.н. карболова печуркаAgaricus xanthodermus. Както личи по името на тази гъба, тя също е вид печурка, но не е ядлива и при повечето хора причинява тежки стомашно-чревни разстройства и може да застраши живота. Основните белези, по които се различава от ядливите печурки са:

  • карболовата печурка има ясно различима миризма на карбол или мастило. При термична обработка тази миризма става изключително отчетлива и обикновено “предупреждава” хората за опасността от отравяне
  • при разрязване на пънчето на карболовата печурка, то бързо се оцветява в жълт цвят. Въпреки че сходна реакция може да се наблюдава и при някои от ядливите видове печурки, при тях оцветяването не е така отчетливо и интензивно както при карболовата печурка

ВНИМАНИЕ: Събирането и консумирането на диворастящи гъби е опасно занимание и се извършва на собствена отговорност! Екипът на gabarstvo.com не поема никаква отговорност за проблеми възникнали поради спазването или неспазването на препоръките в този уеб сайт!


2 Responses to Полска печурка

  1. Анна

    мнонго ми помогнахте с домашното по биология 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2017 gabarstvo.com | Условия за ползване | Политика за поверителност | Sitemap