Челядинка

/Marasmius oreades/

Рисунка на челядинка

Рисунка на челядинка

Челядинката (Scotch bonnet, Fairy Ring mushroomангл.) е известна в България още с названията кокошинка, гвоздейка, джунджулка, вентилаторка.

Широко разпространена е в Европа и Северна Америка и може да бъде намерена през пролетта, лятото и есента в зависимост от климата в конкретния регион.

Гуглата на челядинката отначало е камбановидна, а по-късно е изпъкнала със заоблена гърбица в средата. На цвят е белезникава и бледокафява до охрена, с размери от 2 до 5 см в диаметър. Ръбът на гуглата може да бъде леко набразден. Повърхността е гладка и суха.

Ламелите (пластинките) на челядинкaта са дебели, широко разположени, редуващи се къси с дълги. На цвят са по-бледи от гуглата. Важно е да се отбележи, че ламелите са несраснали с пънчето.

Челядинка

Челядинка

Пънчето на гъбата челядинка е тънко и високо, с размери от 4 до 7 см на височина и от 3 до 5мм на дебелина. При младите гъби пънчето е плътно и крехко, а по-късно става жилаво и сухо. На цвят пънчето на челядинката обикновено е по-бледо от гуглата.

Месото на челядинката е белезникаво на цвят, с плътна консистенция и приятен аромат и вкус.

При събирането на челядинки, трябва да се внимава за сходната гъба бяла отровна орешарка (Clitocybe rivulosa), която споделя същите местообитания като челядинката. Основните белези, по които двата вида гъби се различават са следните:

  • Ламелите при бялата отровна орешарка са сраснали с пънчето, докато при челядниката са налълно отделени и никога не се спускат по него.
  • Гуглата на бялата отровна орешарка има фуниевидна форма.
  • Повърхността на гуглата на отровната орешарка има сивкав оттенък и притежава лъскавина, която наподобява заскрежаване.
Челядинка

Челядинка

Челядинка

Челядинка

Челядинка

Челядинка

Челядинка

Челядинка

Челядинката е широко разпространена в цяла България и е добре позната сред населението от векове. Расте по пасища и ливади, край пътища и дворове, от април до октомври при подходяща влажност и достатъчно висока температура. Често пъти челядинката сформира т.н. “самодивски кръгове” сред свежата, зелена растителност, където обикновено се среща.

ВНИМАНИЕ: Събирането и консумирането на диворастящи гъби е опасно занимание и се извършва на собствена отговорност! Екипът на gabarstvo.com не поема никаква отговорност за проблеми възникнали поради спазването или неспазването на препоръките в този уеб сайт!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2017 gabarstvo.com | Условия за ползване | Политика за поверителност | Sitemap